10% zľava za odber newslettru. Prihlásiť sa na odber.

Vzdelávanie

História kávy, extrakcia espressa, srdiečka v cappuccine či pomoc so servisom? O tomto všetkom môžu byť naše školenia. Pre dohodnutie si termínu sa na nás neváhajte obrátiť.

Kávadokaviarne.sk

S kávou to myslíme vážne, možno až príliš. Sme coffee geeks, ktorí okolo seba vytvárajú sieť ďalších zanietených kávičkárov. Práve preto Ti ponúkame možnosť dozvedieť sa viac o zariaďovaní kaviarne, výbere kávovaru a kávy, školení baristov ale aj návodov na prípravu kávy, či starostlivosť o zariadenia pod jednou strechou. Stačí jeden klik.

Návody na prípravu kávy

Aeropress
(invertná metóda)

  1. Do filtračnej nádoby vložím papierový filter, ktorý poriadne prepláchnem horúcou vodou. Papierový filter tak umyjem od malých, uvoľňujúcich sa čiastočiek papiera, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť chuť a vôňu nápoja.
  2. Do filtračnej nádoby s prepláchnutým papierovým filtrom vložím hrubšie pomletú kávu, 14 gramov.
  3. Ihneď po nasypaní kávy do filtračnej nádoby zalievam kávu. Použijem 200 gramov kávy, pri teplote 90-96 stupňov Celsia. Kávu zalievam jemnými a pravidelnými krúživými pohybmi. Od stredu po okraj a naspäť. Vodu nalievam zhruba z výšky 10 centimetrov.
  4. Zalievanie rozdeľujem na dva nálevy. Prvý nálev je v objeme zhruba 45 gramov vody. Počkám 30 sekúnd a začínam s druhým nálevom. Opäť pravidelné a jemné, krúživé pohyby. Druhý nálev je už do finálneho objemu nápoja, teda ide o 155 gramov vody.
  5. Extrakcia by mala trvať zhruba 2 minúty. Ak to bolo kratšie, kávu treba namlieť jemnejšie a naopak.
  6. Enjoy.

Kalita

  1. Do filtračnej nádoby vložím papierový filter, ktorý poriadne prepláchnem horúcou vodou. Papierový filter tak umyjem od malých, uvoľňujúcich sa čiastočiek papiera, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť chuť a vôňu nápoja.
  2. Do filtračnej nádoby s prepláchnutým papierovým filtrom vložím hrubšie pomletú kávu, 14 gramov.
  3. Ihneď po nasypaní kávy do filtračnej nádoby zalievam kávu. Použijem 200 gramov kávy, pri teplote 90-96 stupňov Celsia. Kávu zalievam jemnými a pravidelnými krúživými pohybmi. Od stredu po okraj a naspäť. Vodu nalievam zhruba z výšky 10 centimetrov.
  4. Zalievanie rozdeľujem na dva nálevy. Prvý nálev je v objeme zhruba 45 gramov vody. Počkám 30 sekúnd a začínam s druhým nálevom. Opäť pravidelné a jemné, krúživé pohyby. Druhý nálev je už do finálneho objemu nápoja, teda ide o 155 gramov vody.
  5. Extrakcia by mala trvať zhruba 2 minúty. Ak to bolo kratšie, kávu treba namlieť jemnejšie a naopak.
  6. Enjoy.

V60
(na viac nálevov)

  1. Do filtračnej nádoby vložím papierový filter, ktorý poriadne prepláchnem horúcou vodou. Papierový filter tak umyjem od malých, uvoľňujúcich sa čiastočiek papiera, ktoré by mohli nepriaznivo ovplyvniť chuť a vôňu nápoja.
  2. Do filtračnej nádoby s prepláchnutým papierovým filtrom vložím hrubšie pomletú kávu, 18 gramov.
  3. Ihneď po nasypaní kávy do filtračnej nádoby zalievam kávu. Použijem 300 gramov kávy, pri teplote 90-96 stupňov Celsia. Kávu zalievam jemnými a pravidelnými krúživými pohybmi. Od stredu po okraj a naspäť. Vodu nalievam zhruba z výšky 10 centimetrov.
  4. Zalievanie rozdeľujem na viacero nálevov, konkrétne 5. Prvý nálev je v objeme zhruba 45 gramov vody. Počkám 45 sekúnd a začínam s druhým nálevom. Pri tejto metóde zalievam každý z nálevov po 45 sekundách. Druhý nálev je do objemu 120 gramov. Ostatné 3 zaliatia rozdeľujeme do pravidelných 60 gramových dávok vody, každých 45 sekúnd. Teda v čase 1:30 extrakcie, v čase 2:15 a v čase 3 minút ich jemnými, krúživými pohybmi dolievam. Opäť pravidelné a jemné, krúživé pohyby.
  5. Extrakcia by mala trvať zhruba 3:45 až 4 minúty. Ak to bolo kratšie, kávu treba namlieť jemnejšie a naopak.
  6. Enjoy. A nezabudni, že aj V60-tku je možné pripraviť dvoma nálevmi. Ak však použijeme viac nálevov, potenciálne si pripravujeme acídnejšie, ovocnejšiu šálku kávy. A to to máme my radi.

Chemex
(ideálny pre prípravu väčšieho množstva kávy)

  1. Do filtračnej nádoby vložím papierový filter, ktorý poriadne prepláchnem horúcou vodou. Papierový filter vkladám hrubšou stranou k hrdlu Chemexu,
  2. Do filtračnej nádoby s prepláchnutým papierovým filtrom vložím na hrubo pomletú kávu, 30 gramov.
  3. Ihneď po nasypaní kávy do filtračnej nádoby zalievam kávu. Použijem 500 gramov kávy, pri teplote 90-96 stupňov Celsia. Kávu zalievam jemnými a pravidelnými krúživými pohybmi. Od stredu po okraj a naspäť. Vodu nalievam zhruba z výšky 10 centimetrov.
  4. Zalievanie rozdeľujem na dva nálevy. Prvý nálev je v objeme zhruba 90 gramov vody. Počkám 45 sekúnd, počas ktorých vodu v Chemexe zatočím, čím spôsobím lepšiu distribúciu kávy, teda jej rozloženie vo filtračnej nádobe. Začínam s druhým nálevom. Opäť pravidelné a jemné, krúživé pohyby. Druhý nálev je už do finálneho objemu nápoja, teda ide o 410 gramov vody.
  5. Extrakcia by mala trvať zhruba 4-5 minút. Ak to bolo kratšie, kávu treba namlieť jemnejšie a naopak.
  6. Enjoy. A nezabudni, že aj V60-tku je možné pripraviť dvoma nálevmi. Ak však použijeme viac nálevov, potenciálne si pripravujeme acídnejšie, ovocnejšiu šálku kávy. A to to máme my radi.

Espresso

  1. Do čistej, suchej a zohriatej páky kávovaru nameliem požadované množstvo kávy, ktoré korešponduje s veľkosťou sitka, ktoré vo vnútri páky (portafiltra) mám.
  2. Po zomletí požadovaného množstva kávy sa ju snažím čo najlepšie rozdistribuovať, rozložiť po celom objeme páky kávovaru. Kávovary majú bežné dve sitká – 8 a 16 gramové. To je pre nás určujúci faktor toho, koľko kávy použijem. Ak nedisponujem distribútorom kávy, je možné ju rozložiť po celom objeme páky jemným ťukaním po povrchu páky kávovaru.
  3. Utláčanie kávy. Jeden z najväčších mýtov v príprave espressa. Nie je totižto dôležitá sila utlačenia, ale správne vloženie utláčadla do páky kávovaru. Najprv ho teda vložím do páky, uistím sa že je vložený rovno v páke a až v ďalšom kroku kávu jemne vtlačím do portafiltra. Tak aby som vytlačil vzduch, ktorý sa ukrýva medzi zrnkami kávy v páke.
  4. Prepláchnem hlavu kávovaru, založím páku do kávovaru a okamžite stláčam tlačidlo extrakcie, ktoré nám spustí vody do kávy. Káva na espresso a melie veľmi jemne. Práve jej hrúbkou zabezpečujem správnu extrakciu kávy.
  5. Pri espresse, tak ako pri filtrovanej kávy existuje všeobecný recept, ktorý hovorí o tom, že každý gram kávy, by mal byť zaliaty 2-3 gramami vody. Dvoma gramami, ak chcete mať espresso viskóznejšie a chuťovo výraznejšie. 3 gramami vody, ak máte radi espressá menej husté a vodavejšie.
  6. Extrakcia espressa by mala trvať 25-30 sekúnd. Bez ohľadu na množstvo použitej vody.
  7. Po extrakcii je nevyhnutné páku kávovaru vyčistiť a založiť naspäť do kávovaru.
  8. Enjoy.